開啟輔助訪問

Sign in with facebook

Connect with friends.

查看: 3781|回復: 0
收起左側

【台中南屯】【食記】椰林世界椰子雞跨界鍋物餐廳

doris 發表於 2017-10-18 14:10:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
地區及消費
地區: 台中市
每人平均消費: 新台幣(TWD)

【台中南屯】【食記】椰林世界椰子雞跨界鍋物餐廳,港人都比爆LIKE

今晚小肥妹嘅一班大老細又要帶我黎食好西增肥喇,
因為最近小肥妹有小小病嘅關係,所以就黎食開左無幾耐嘅椰子雞黎補補佢!

(COPY  FROM 椰林世界FACEBOOK)

店名:椰林世界椰子雞跨界鍋物餐廳
地址:台中市南屯區公益路二段818號
電話:042258 0199
營業時間:11:30–14:30  17:30–22:30
用餐日期:2017年10月

今晚小肥妹嘅一班大老細又要帶我黎食好西增肥喇,
因為最近小肥妹有小小病嘅關係,所以就黎食開左無幾耐嘅椰子雞黎補補佢!

呢間係公益路嘅新餐廳,係正試營運嘅Rich Mall 對面。
除左觀感上好大間,入面空間感都好夠,岩晒需要空間去放鬆食餐飯嘅香港人,
亦都好適合一家大細、一大班好朋友黎食飯。
photo_2017-10-18_10-53-52.jpg photo_2017-10-18_10-53-55.jpg photo_2017-10-18_10-53-49.jpg

以下係椰林世界椰子雞嘅 Facebook餐牌,比大家參考下有咩食同價錢大概係幾多:
湯底方面,我地今日想食清清地就嗌左佢地嘅招牌湯底-椰林椰子雞鍋
湯底費:NT 100 /人,鴛鴦鍋就 NT 150 /人。
椰林椰子雞鍋係用椰子水同一啲椰肉去煮嘅一個清甜嘅湯底,
一開始上可以飲一碗湯先,之後煮左好多野落去就唔好飲喇,
畢竟邊爐湯都係唔係太健康。

一開始佢就送左一杯仔椰子水黎,上面係粒好酸嘅蕃茄仔,都OK嘅,開開胃咁。

跟住好快咁就嗌左一堆野,最主要梗係「放山雞」啦!
所以我地無叫到套餐,選擇散嗌,咁樣選擇感高啲,
亦都唔會有啲唔想食嘅野。
然後最特別竟然有雞子可以嗌!小肥妹表示真係無見過台灣嘅火鍋店有雞子!
通常都係麻油雞子。係要返香港火鍋店先會有得雞子打邊爐。
所以我地最後都嗌左個「心肝寶貝」黎試下,顧名思義,就係有「雞心」、「雞肝」同「雞嘅寶貝」啦嘻嘻嘻~

話咁快啲野就上晒黎喇,我地有叫左啲丸啦同菜,
丸類包括有:
水晶餃」、「松子豬肉丸」、「手工牛肉丸」、「手工鮮蝦丸」同「手工花枝丸
我地一致都覺得啲丸類麻麻,唔係咁特別同唔夠彈。
然後啲配料蔬菜類就叫左:
凍豆腐」、「竹笙」、「日本山藥」、「白蘿蔔」、「綜合蔬菜盤」同「綜合鮮菇盤
photo_2017-10-18_10-53-20.jpg photo_2017-10-18_10-54-01.jpg photo_2017-10-18_10-55-55.jpg photo_2017-10-18_10-55-52.jpg

啲放山雞到左,我地梗係煮左啲雞食左一轉先啦。
個服務員會幫你落雞,冚蓋,計時
差唔多五分鐘就會有雞食喇~~~
photo_2017-10-18_10-53-42.jpg photo_2017-10-18_10-53-45.jpg photo_2017-10-18_10-54-07.jpg

放山雞肉食落都係新鮮雞,所以無雪味,同埋會有一股好健康嘅氣息,
岩晒平時都唔係幾健康嘅小肥妹。
而有一個特別嘅點就係佢會附一個沙薑粉比你點,好少台灣火鍋店會有沙薑粉呢個項目,點完之後真係有食得出香港嘅味道呀!

你地睇下我地食左好多雞呀!淨返晒啲雞骨。
掘柑掘桔掘金桔,掘雞掘骨掘龜骨,掘完雞骨掘金桔,掘完龜骨掘雞骨。
係香港人嘅話就大家黎讀一次啦!

之後我仲有嗌左兩個飯飯黎試,因為呢度啲「土鍋煲飯」都係招牌黎,
即係我地嘅放大版煲仔飯。
我地叫左「招牌臘味」同「椰林蕈菇」兩個口味黎試。

我地試左個招牌臘味」先,入面有臘腸、潤腸、臘肉同大甲芋頭,
個飯好香同有飯焦,小肥妹最鐘意就係食煲仔飯入面嘅飯焦架喇,
我覺得最點精就係啲芋頭,完全可以帶出成個飯嘅香氣,
同埋加埋啲蔥,食落都唔係咁油膩。

然後就係個「椰林蕈菇」,入面有唔同嘅菇類、栗子同四季豆,
我地本來以為呢個會係一個比較養身清淡嘅口味,
點知原來佢加左XO醬,變得好惹味,
有少少辣咁,真係吃多多碗都得呀!
飯加左栗子呢個角色都好特別,提升左成個飯嘅吸引程度。

本當我地諗住拍拍蘿柚走人嘅時候,店家竟然係有送甜品嘅,
係一個「椰子糕」。然後意想不到佢都幾好食,唔會話好甜好甜咁。

總括黎講,我地都覺得呢間椰子雞好適合香港人口味,
亦唔會太重口味有啲人接受唔到,適合唔同年齡層嘅人。
肉材品質都好OK,特別係個飯真係好好食啊呀!
真係港人都比爆LIKE呀!

回復