開啟輔助訪問

Sign in with facebook

Connect with friends.

查看: 2661|回復: 4
收起左側

唔知大家有無啲係台灣打工嘅慘痛經歷?

samlam 發表於 2017-10-20 10:21:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我係台灣打工遇過好多衰僱主同公司,
唔知你地有無呢?
回復

vivian 發表於 2017-10-20 16:39:23 | 顯示全部樓層
有呀!
我之前打工做廚房,朝九晚九,跟住返左工之後同個老細之前講啲唔同,變左朝九晚十二,又無加人工,日日都夜一夜先返屋企。
又做到死,咩都塞晒比我做,其他人就話唔識唔記得,痴線架咩,幾個人嘅工作量比闣一個人做。跟住又唔比請假,真係好慘慘豬,話啲野我請假嘅話無人識做。
話會請人又遲遲唔請人,都唔知係恰我香港人定點。
回復

doris 發表於 2017-10-20 17:05:02 | 顯示全部樓層
咦  
咁岩我都寫左篇有關台灣打工嘅野
你得閒睇下!
https://www.lohastw.net/blog-9-24.html
回復

樓主| samlam 發表於 2017-10-20 17:10:15 | 顯示全部樓層
vivian 發表於 2017-10-20 16:39
有呀!
我之前打工做廚房,朝九晚九,跟住返左工之後同個老細之前講啲唔同,變左朝九晚十二,又無加人工, ...

真係幾陰公豬噃
做咁長工時廚房實好辛苦姐
回復

樓主| samlam 發表於 2017-10-20 17:12:01 | 顯示全部樓層
doris 發表於 2017-10-20 17:05
咦  
咁岩我都寫左篇有關台灣打工嘅野
你得閒睇下!

嘩!你好有心機寫呀~
睇黎你真係對台灣打工嘅回億好深刻噃!
回復