開啟輔助訪問

Sign in with facebook

Connect with friends.

查看: 4228|回復: 8
收起左側

點解佢要訓尿兜? 原來因為佢唔想返香港

劉伯 發表於 2018-1-12 18:17:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

當佢知道無法取得台灣身分證,佢竟然傷心到倒在尿嘈中。

我個仔都唔知搞乜, 寧願留係台灣訓尿兜都唔返香港
唔知台灣D大學點教佢, 教到佢好似洗左腦咁, 死都要留低台灣, 唔肯返香港, 好似返香港會死人咁

話說幾年前我個仔考完DSE, 佢既成績本來可以在香港本地升學.
但佢話佢想讀既學科唔取錄佢, 結果佢去台灣升讀大學
之後畢業了, 我諗住終於可以父子團聚, 但佢唔肯返香港.
做父親, 都想孩子開心, 既然佢咁想留台灣, 點都會成全佢
原來台灣搞工作簽證移民很難, 基乎冇可能

上網一查, 決定比錢佢搞投資移民, 一來圓佢心願, 二來將來我都可以依親來台灣退休, 始終台灣醫療福利好香港好多
一開始是打算用移民顧問公司, 但後來聽人講用台灣當地會計公司 [大功會計師事務所] 便宜好多, 我中年人心態, 諗住慳得一蚊得一蚊.
但搞左咁耐, 而家竟然話搞唔到!

而家洗左咁多錢又話拎唔到身份證. 咁就梗係返香港啦, 佢又死都唔肯返香港, 講到返香港好似要佢去死咁.
台灣有乜好? 死都要留係度為乜?

回復

bonniebaby 發表於 2018-1-17 10:40:43 | 顯示全部樓層
吓!唔係呀!攪唔到!!!
回復

doris 發表於 2018-1-17 15:08:34 | 顯示全部樓層
咁浮誇
回復

SamChen 發表於 2018-1-19 13:04:08 | 顯示全部樓層
香港自由分數跌到59分 台灣為93分
https://www.lohastw.net/thread-732-1-1.html

年輕人愛自由! 出生率下降, 加上香港政府鼓勵年輕人離開, 覺得年輕人搞搞震. 一個地方沒有年輕人怎會有將來?
回復

yenerchen 發表於 2018-1-19 13:08:58 | 顯示全部樓層
當你在台灣生活久了, 習慣享受自由, 又怎可能返回沒有自由的地方? 香港自由分數得59分, 台灣有93分

就正如而家叫你立即由香港去大陸(14分)住一樣, 突然差左幾十分, 冇自由就乜都假
回復

Jacky 發表於 2018-1-19 13:21:07 | 顯示全部樓層
亂咁用台灣那些會計師搞移民, 個個最後都仲貴左, 因為佢地好多雜費付加費. 台灣最多騙子.
貴左都唔緊要, 搞唔到果下先激死你, 錢又冇得退
回復

khndt 發表於 2018-1-19 13:51:34 | 顯示全部樓層

香港既自由跌到連60分都冇, 真係食得屎

林鄭個仆街仲話外國冇權干預/評論香港, 口吻似足大陸, 想香港玩鎖國? 香港是國際城市! 政府的思維卻倒退到滿清時代!
回復

脫港者 發表於 2018-1-20 12:08:59 來自手機 | 顯示全部樓層
過去一年,有十多個年輕人入獄了;有幾個,昨天還再次入獄;可以預見,未來還會有年輕人入獄。他們做了壞事嗎?他們都像范滂般,並非做壞事,只想扭轉黑暗政局,卻在專制獨裁下成為犧牲品,被自己國家迫害。

真正為惡的呢?收幾千萬的,囤地搞劏房的,犯法僭建的,虛報學歷的,出言恐嚇的,出賣香港利益的……一位位居廟堂之上,很多人還叫大家多多包容
回復

dsauu 發表於 2018-1-24 16:48:20 | 顯示全部樓層

香港已經搞成咁,非走不可,我已經上網搵左個移民攻略
http://immigranttw.blogspot.tw/2016/07/blog-post.html
移民比我想像中簡單
回復